Legea 10/2001 – termenele de soluționare a notificărilor. Dosare nesoluționate

Image from Pixabay

Termenele legale de soluționare a notificărilor

Legea 10/2001 a oferit posibilitatea persoanelor îndreptățite să solicite retrocedarea imobilelor preluate în mod abuziv de către stat. Prin adoptarea Legii nr. 165/2013, legiuitorul a stabilit termene clare de soluționare a notificărilor de retrocedare a imobilelor formulate în baza Legii 10/2001, respectiv:

  1. în termen de 12 luni, entitățile care mai au de soluționat un număr de până la 2,500 de notificări – prin “entități” ne referim la autoritățile unde a fost depusă notificarea (de exemplu, primăria);
  2. în termen de 24 luni, entitățile care mai au de soluționat un număr cuprins intre 2,500 și 5,000 de notificări;
  3. în termen de 36 de luni, entitățile investite de lege care mai au de soluționat un număr de peste 5,000 de notificări.

Deși, în prezent, termenele legale sus-menționate au expirat, există în continuare dosare care nu au fost soluționate de către autorități.

Aici poate fi accesata situația centralizată a dosarelor de retrocedare la nivel național:

http://www.anrp.gov.ro/relatii-cu-publicul/situa%C5%A3ia-centralizat%C4%83-a-notific%C4%83rilor-potrivit-art-33-din-legea-165-2013.html

În ce privește dosarele nesoluționate la nivelul Primăriei Municipiului București („PMB”), stadiul acestora poate fi verificat accesând următorul link:

http://www4.pmb.ro/wwwt/l112jur/iapag1jur.php

După cum se poate observa din situația centralizată, la nivelul PMB există peste 30 de mii de notificări de retrocedare nesoluționate.

Obligarea în instanță a autorităților la soluționarea notificărilor depuse în baza Legii 10/2001

Legea 165/2013 a stabilit că în situația în care entitățile învestite de lege nu soluționează dosarele de retrocedare în termenele legale, respectiv în termen de 12, 24 sau 36 de luni, titularii notificărilor sau moștenitorii acestora se pot adresa în instanța de judecată.  Este important să menționăm că titularii notificărilor depuse în baza Legii 10/2001 se pot adresa în instanță pentru soluționarea acestora doar în termen de 6 luni de la data expirării termenelor legale.

Dacă titularii notificărilor nu se adresează în instanța de judecată în termen de 6 luni, aceștia pierd dreptul de a solicita instanței să soluționeze pe fond notificarea lor, adică să se pronunțe asupra existenței și întinderii dreptului de proprietate și să dispună restituirea în natura sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii – “soluționarea pe fond” înseamnă, practic, că instanța de judecată se substituie autorității și soluționează notificarea în locul acesteia.

Cu toate acestea, titularii notificărilor se pot adresa în instanța de judecată chiar și după expirarea termenului de 6 luni și să solicite obligarea autorităților la soluționarea notificărilor.  În acest caz, instanța de judecata nu va putea să se pronunțe asupra existenței și întinderii dreptului de proprietate și, eventual, să dispună măsuri compensatorii, ci va putea doar să oblige autoritățile la soluționarea notificărilor formulate în baza Legii 10/2001.  În acest sens s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 45 din 14 octombrie 2019, decizia instanței supreme este obligatorie pentru toate instanțele din Romania.

Prin urmare, chiar dacă nu v-ați adresat instanței de judecată în termen de 6 luni de la data expirării termenelor legale de soluționare a dosarelor de retrocedare, în prezent, în continuare aveți dreptul de a vă adresa în instanță și să solicitați obligarea autorităților la soluționarea acestora.

Informațiile din prezentul articol se referă doar la notificările depuse în baza Legii 10/2001. Pentru informații privind termenele de soluționare a notificărilor de retrocedare formulate în baza Legii 18/1991 care au ca obiect terenuri agricole, puteți accesa următorul link: aici.

Pentru informații privind dosarele înregistrate la ANRP constituite în baza notificărilor depuse atât în baza Legii 10/2001, cât și în baza Legii 18/1991, accesați următorul link: aici.

În situația în care aveți nevoie de asistența unui avocat, vă putem oferi asistență și reprezentare juridica în cadrul procedurilor de soluționare a notificărilor de retrocedare formulate în baza Legii 10/2001.  De asemenea, dacă aveți nelămuriri sau întrebări cu privire la Legea 10/2001, puteți să solicitați o consultație juridică.  În acest sens, vă rugăm sa ne contactați folosind datele de la rubrica contact.

Leave a comment

Scroll to top