Verificare stadiul de soluționare dosare
În prezentul articol prin dosare ANRP ne referim la dosarele de compensare care sunt înregistrate la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (“CNCI”).
Situația dosarelor ANRP, poate fi verificată la următorul link:
http://www.anrp.gov.ro/relatii-cu-publicul/situa%C5%A3ia-dosarelor-%C3%AEnregistrate-la-a-n-r-p.html
Situația dosarelor ANRP soluționate, poate fi verificată accesând următorul link:
Deciziile de compensare emise de către CNCI, pot fi verificate la următorul link:
http://www.anrp.gov.ro/comisia-nationala-pentru-compensarea-imobilelor/37-decizii-emise.html
Termenele de soluționare a dosarelor înregistrate la CNCI
Conform Legii nr. 165/2013 competența de a soluționa dosarele de compensare îi revine CNCI. De asemenea, Legea 165/2013 a stabilit termene clare în cadrul cărora CNCI este obligată să soluționeze dosarele de compensare. Astfel, CNCI este obligată să soluționeze dosarele în termen de 60 de luni de la data înregistrării dosarelor, cu excepția dosarelor de fond funciar (care au ca obiect terenuri agricole) care se vor soluționa în termen de 36 de luni.
Dacă CNCI nu soluționează dosarele de compensare în termenele legale sus-menționate, titularii dosarelor au la dispoziție un termen de 6 luni pentru a se adresa în instanța de judecată. Termenul de 6 luni începe să curgă de la data expirării termenelor de 60, respectiv 36 de luni.
În situația în care titularii dosarelor de compensare se vor adresa în instanță în termen de 6 luni, instanța prin hotărâre se va pronunța asupra existenței și întinderii dreptului de proprietate și va dispune, dacă va fi cazul, acordarea compensării prin puncte. În acest caz, instanța, practic, se substituie CNCI și soluționează dosarul în locul acesteia. Dacă persoanele îndreptățite nu se adresează în instanță în termen de 6 luni, acestea pierd dreptul de a solicita instanței soluționarea în fond a dosarului de compensare, adică instanța nu va putea să se pronunțe asupra existenței și întinderii dreptului de proprietate și să dispună, dacă este cazul, compensarea prin puncte. Pentru a nu pierde termenul de 6 luni, trebuie să știți data exactă a înregistrării dosarelor ANRP.
Cu toate acestea, considerăm că titularii dosarelor se pot adresa în instanța de judecată chiar și după expirarea termenului de 6 luni. Prin cererea de chemare în judecată se poate cere obligarea CNCI la soluționarea dosarului de compensare. În această situație instanța nu se va pronunța asupra existenței și întinderii dreptului de proprietate și nu va dispune măsuri compensatorii, ci va obliga CNCI să soluționeze dosarul de compensare. În acest sens, putem invoca argumentele din Decizia nr. 45 din 14 octombrie 2019 pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție prin care a fost soluționată o situație similară, respectiv când persoanele s-au adresat în instanța de judecată după expirarea termenului de 6 luni.
Despăgubiri – măsura compensării prin puncte
În cazul imobilelor care nu pot fi restituite în natură, entitățile investite de lege (de exemplu, primăria) transmit CNCI deciziile care conțin propunerea de acordare a despăgubirilor prin puncte. Un punct are valoarea de un leu.
Cuantumul punctelor se stabilește prin evaluarea imobilului. Evaluarea se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de compensare.
Mai jos, vom arăta un exemplu de stabilire a despăgubirilor folosind grilele notariale din 2013. Grilele notariale pentru anul 2013 pot fi consultate prin accesarea următorului link:
Să avem în vedere următorul exemplu (pentru a urmări cu exactitate acest exemplu, vă rugăm să accesați linkul de mai sus și să deschideți grila notariala valabila pentru județul Argeș): am formulat o cerere prin care revendicăm un teren situat în intravilanul municipiului Curtea de Argeș. Terenul are o suprafață de 300 mp, este amplasat pe str. Alexandru Lahovari și este încadrat în categoria curți-construcții.
În primul rând, trebuie să stabilim zona din care face parte terenul revendicat. În acest sens, analizăm situația zonării municipiului Curtea de Argeș (pagina 269) și vedem că strada Alexandru Lahovari face parte din zona A. După aceasta, trebuie să analizăm care sunt prețurile terenurilor aflate în această zonă. În acest sens, analizăm tabelul de la pagina 255 și vedem că terenurile intravilane situate în zona A și încadrate în categoria curți-construcții sunt evaluate la 70 lei per mp. Rezultă că 300 mp x 70 lei = 21,000 puncte. Prin urmare, suntem îndreptățiți la o despăgubire în valoare de 21,000 puncte (21,000 lei).
În ce privește regula conform căreia imobilele trebuie evaluate prin aplicarea grilei notariale din 2013, aceasta a fost consacrată prin art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013. Considerăm că acest text de lege este criticabil, întrucât acesta nu ține cont de fluctuațiile permanente care au loc pe piața imobiliară în funcție de care sunt stabilite prețurile imobilelor. În prezent, de exemplu, exista localități în care valoarea imobilelor a crescut cu peste 20% față de valoarea acestora din 2013.
Contestare decizie CNCI
Persoanele care nu sunt de acord cu cuantumul punctelor oferite prin decizia de compensare emisă de către CNCI sau cu modalitatea de evaluare a imobilului, pot contesta decizia în termen de 30 de zile de la data comunicării. Cererile de chemare în judecată se depun la Tribunalul în circumscripția căruia se află imobilul.
În situația în care aveți nevoie de asistența unui avocat, vă putem oferi asistență și reprezentare juridică în cadrul procedurilor de soluționare a dosarelor de compensare. De asemenea, dacă aveți nelămuriri sau întrebări, puteți să solicitați o consultație juridică. În acest sens, vă rugăm sa ne contactați folosind datele de la rubrica contact.