Image from Pixabay
Legea 18/1991 privind fondul funciar a oferit persoanelor dreptul de a solicita retrocedarea terenurilor agricole preluate în mod abuziv de către stat. Prin Legea 165/2013, art. 11 alin. (1), în sarcina comisiilor locale și județene de fond funciar a fost stabilită obligația de a soluționa cererile de retrocedare (restituire), de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2016. Subliniem că acest termen privește doar terenurile agricole revendicate în baza Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar și Legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și ale Legii nr. 169/1997.
Ulterior, termenul de mai sus a fost prorogat de doua ori, inițial până la data de 1 ianuarie 2017, respectiv până la data de 1 ianuarie 2018. Până la împlinirea acestor termene, persoanele ale căror cereri de retrocedare nu au fost soluționate nu se puteau adresa în instanța de judecată.
Prin Decizia nr. 44 din 31 ianuarie 2017, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile art. 11 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 sunt neconstituționale, arătând, în esență, că prin prorogarea termenului legal este afectată soluționarea într-un termen administrativ rezonabil a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate și este împiedicată exercitarea accesului liber la justiție al persoanelor interesate.
Prin Legea nr. 111/2017 privind aprobarea OUG nr. 98/2016, au fost abrogate dispozițiile art. 11 din Legea nr. 165/2013. În prezent, nu mai există niciun termen care ar putea împiedica persoanele interesate să se adreseze în instanțele de judecată și să solicite soluționarea cererilor de retrocedare a terenurilor.
Prin urmare, orice persoane ale căror cereri de reconstituire a dreptului de proprietate nu au fost soluționate sau au fost soluționate parțial, se pot adresa în instanța de judecată. De asemenea, se pot adresa în instanță și persoanele cărora li s-a recunoscut calitatea de proprietari, însă nu li s-au emis titlurile de proprietate, putând solicita în instanță obligarea autorităților la emiterea acestor titluri.
Subliniem că în prezentul articol ne referim doar la dosarele nesoluționate înregistrate la Comisiile Locale de Fond Funciar din cadrul primăriilor sau, după caz, dosarele nesoluționate înregistrate la Comisiile Județene de Fond Funciar din cadrul Prefecturilor. În prezentul articol nu ne referim la dosarele în cadrul cărora s-a constatat că restituirea în natura a terenului nu este posibila și s-a propus o măsura de compensare, adică dosarele care sunt înregistrate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Pentru mai multe informații privind aceste dosare, vă rugăm să accesați următorul link: aici. De asemenea, nu ne referim la notificările depuse în baza Legii 10/2001 care până în prezent nu au fost soluționate. Pentru mai multe informații, puteți accesa următorul link: aici.
În situația în care aveți nevoie de asistența unui avocat, vă putem oferi asistență și reprezentare juridica în cadrul procedurilor de soluționare a cererilor formulate în baza Legii 18/1991 privind fondul funciar. De asemenea, dacă aveți nelămuriri sau întrebări cu privire la Legea 18/1991, puteți să solicitați o consultație juridică. În acest sens, vă rugăm sa ne contactați folosind datele de la rubrica contact.
20 Comments
Giurca Viorica
Buna ziua!
Bunicului i s-au lasat 60 ha(nu 50 ha) la exproprierea din 1945(bunica a avut zestre la casatorie si se lasau inca 10 ha din zestrea sotiei)
(a declarat 67 ha, au fost expropriate 7 ha, s-au lasat 60 ha) (noi am mai descoperit inca 5 ha nedeclarate, deci in total au fost 72 ha, desi se stie ca a avut peste 100 ha)
Cat trebuia sa primim la retrocedare?
Avea si teren intravilan (1,3 ha)( stiu ca terenul intravilan are alt regim juridic, adica nu intra la limita de extravilan).
Care este solutia d-voastra, cat teren trebuie sa primim?
Va multumesc.
Av. Denis Scutari
Buna ziua,
V-am trimis acum un raspuns pe e-mail.
Gabriel Ailenii
Buna ziua!
Strabunicul avea in mementul colectivizarii in jur de 10 ha dar el a murit inainte de revolutie. Dupa revolutie bunicii mei nu au facut demersurile pentru retrocedare. Avand in vedere ca titlul de proprietate s-a pierdut, cand am mers la primaria din comuna ni s-a spus ca trebuie sa mergem la Arhiva din Bucuresti.La fel s-a intamplat si cu un frate de-al bunicului care la fel a murit inainte de revolutie si nimeni nu a facut demersurile pentru retrocedare pentru 5 ha.
Din cate stiu aceste terenuri sunt extravilan.
Ma puteti ajuta cu un sfat sau o solutie?
Multumesc,
O zi buna!
Av. Denis Scutari
Buna ziua,
V-am trimis acum un raspuns pe e-mail.
Johann Wild
am testamente de la tatäl meu cu Nr. Cadastru din anul 1945 in original cu teren extravilan .Am fäcut demersuri pentru obtinerea unui extras din carte Funciarä. Aceste Nr. cadastru nu sau gäsit pentru cä tate terenurile au fost transcrise in Cartea funciarä nouä. Acum nu stiu cum sä mai procedäm pentru cä NU avem acces la CF vechi cä sint archvate . Aveti o sugestie ce mai putem face ?
Multumesc anticipat.
Johann wild
Gabriel Ailenii
Buna ziua!
Strabunicul avea in mementul colectivizarii in jur de 10 ha dar el a murit inainte de revolutie. Dupa revolutie bunicii mei nu au facut demersurile pentru retrocedare. Avand in vedere ca titlul de proprietate s-a pierdut, cand am mers la primaria din comuna ni s-a spus ca trebuie sa mergem la Arhiva din Bucuresti.La fel s-a intamplat si cu un frate de-al bunicului care la fel a murit inainte de revolutie si nimeni nu a facut demersurile pentru retrocedare pentru 5 ha.
Din cate stiu aceste terenuri sunt extravilan.
Ma puteti ajuta cu un sfat sau o solutie?
Multumesc,
O zi buna!
raluca visan
Buna ziua!
se mai pot depune cereri pentru reconstituirea drepturior de proprietate asupra terenurilor agricole daca până in prezent nu a fost efectuat niciun demers in acest sens?
Multumesc!
Av. Denis Scutari
Buna ziua,
Astfel cum am discutat telefonic, in cazul dumneavoastra nu se mai poate depune cererea de retrocedare.
Stinga C.
Buna ziua,
M-ar interesa si pe mine daca se mai pot depune cereri de retrocedare a imobilelor din Bucuresti.
Multumesc.
Av. Denis Scutari
Buna ziua,
In principiu, nu se mai pot depune cereri de retrocedare. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi sa ne auzim la telefon pentru a vedea care este situatia imobilului cu privire la care doriti sa depuneti cererea. Pentru a ma contacta, va rog sa folositi datele de la sectiunea “Contact”.
Stan Daniela
Buna ziua, am și eu o întrebare in legătura cu terenurile agricole, tatăl meu a moștenit de la părinți o suprafața de 6 ha, doar ca pe titlu a descoperit ca nu e trecut terenul care l folosește el . Pe titlu este trecut un alt teren tot împreuna 6 ha. El folosește terenul lor care îl are moștenire mai multe parcele in special este fanat. De 30 de ani este folosit fără pauza , are câteva animale , cosește. La primărie nu vor sa rezolve spun ca nu se poate sa i facă un nou titlu, sunt multe interese acolo au luat ei teren de au făcut mici ferme pentru ei. Dacă puteți sa mi răspundeți ce am putea face, mulrumesc
Scutari Law
Bună ziua,
Înainte de a vă răspunde, aș avea nevoie de mai multe detalii. Vă rog să mă contactați folosind datele de la secțiunea contact.
Katalina Artemiza
Bună ziua! In anul 1990 mama mea a făcut cerere de retrocedare a pământului confiscat de comuniști în Jud.Teleirman de la bunicii mei .I s-a retrocedat o mica parte din ce avea familia ei , fiind catalogați chiaburi.Cum am putea afla cât pământ au avut inițial?Noi in calitate de nepoți ai foștilor proprietari de terenuri agricole putem depune o cerere pentru retrocedarea integrală a terenurilor agricole ? Mulțumesc! O zi frumoasa!
Viorel M
Buna,
Tatal meu detine o casa propietate privata si teren aferent de 800 mp care in contractul de vanzare cumparare din 1975 scrie ca sa intabulat in favoarea statului. Nu a facut pana acum cerere de retrocedare a terenului privind legea Legea 18/1991. Intrebarea mea este, se mai poate face cerere pentru retrocedare in ziua de astazi?
Multumesc mult!
Scutari Law
Bună ziua, înainte de a vă da un răspuns, o să avem nevoie de câteva precizări. Vă rugăm să ne contactați: 0755.33.17.14.
Tutulan Nicolae
Am o cerere depusă cu Nr 4911/2018 la Primăria Sibiu cu nr.4911 din 23.01.2018 pentru retrocedarea a 2,88 ha teren aprobat prin Hotărârea 173 /2006 anexa 30 ,poza 69 a Comisiei Județene pt stabilirea dreptului de prorietate proces verbal de punere în posesie 10 /din 14.11.2019 ,referat de admitere cu nr.67933/2020 al OCPI Sibiu pt sup de 28800 mp teren extravilan. Comisia de Fond funciar tergiversează dosarul că și celelalte dosare in jur de 70 pt.restituirea a 187 de ha in orașul Sibiu.
Tutulan Nicolae
Vă pot pune la dispoziție toate documentele .
Scutari Law
Bună ziua, în vederea formulării unui răspuns, vă rog să-mi transmiteți documentele pe următoarea adresa de email: denis.scutari@scutarilaw.com
O zi bună!
ANAMARIA
Buna. Tatal meu a cumparat un teren agricol in urma cu 25 de ani,dar nu a intocmit nici un document. In prezent terenul respectiv a intrat in patrimoniul statului, drept urmare tatal meu a mers cu copiii fostului proprietar care pot testifica faptul ca parintii au vandut terenul tatalui meu, dar i s a raspuns ca nu se poate face nimic. Este legal acest lucru? Stiu ca in zona respectiva se ofera terenuri gratuit persoanelor pe interese, noi doar vrem, sa ne recuperam terenul pe care deja l am platit, va rog sa mi spuneti daca se poate face ceva. Multumesc.
Scutari Law
Bună ziua, pentru a vă oferi un răspuns, o să am nevoie de mai multe detalii. Vă rog să mă sunați 0755.331.714.